ישראלים רבים, יחידים או עסקים, נתקלים לעיתים בדרישה של הבנקים הישראלים לנכות מס בעת העברת סכומים מישראל לחו"ל. דרישה זו באה בעקבות הוראה כללית של מס הכנסה על כי כל המשלם לתושב חוץ (לרבות בנק שבאמצעותו מועבר התשלום) חייב לנכות מס במקור בשעור של 25%.
לא רבים מודעים לעובדה כי החובה בישראל לנכות מס בתשלום לתושב חוץ היא רק על הכנסה שחייבת במס בישראל. זאת להבדיל מהעברת תשלום לתושב ישראל "רגיל" המתחייב בניכוי מס, לאו דווקא אם מדובר בהכנסה חייבת מס. דוגמאות להעברת כספים לחו"ל שאינם מהווים הכנסה חייבת במס בישראל: רכישות נדל"ן בחו"ל, השקעות במניות חברה בחו"ל, הלוואות, תשלומים לייעוצים שנעשו רק בחו"ל, החזר הלוואות ללא ריבית הצמודות למטבע זר בלבד, ועוד.
הבנקים, שאינם מוכנים לקבל אחריות מתי תשלום לחו"ל חייב בניכוי מס בישראל ומתי לא, "נכנעים" לדרישת מס הכנסה ומתנים את העברת הסכום לחו"ל בניכוי המס. יתרה מכך, הבנקים גם אינם מוכנים לקבל אחריות על שעור מס מוקטן בהעברת תשלום לחו"ל, לפי ההוראות הקבועות באמונת מס בינלאומיות. אמנם ישנה רשימה סגורה של סוגי תשלומים שמס הכנסה אישר העברתם ללא ניכוי מס (ראה להלן). אולם מעבר לרשימה זו, גם אם ברור שלא מדובר בהכנסה חייבת במס בישראל, הבנקים שולחים את המשלם אל מס הכנסה על מנת שיוציא אישור על פטור מניכוי מס. במקרה כזה המשלם נדרש להטריח עצמו למס הכנסה ולגלות מידע (שאולי לא היה רוצה לגלות), או למצוא דרכים יצירתיות להעברת התשלום לחו"ל.
להלן רשימת תשלומים מישראל לחו"ל שמס הכנסה אישר לבנקים להעבירם ללא ניכוי מס, על סמך הצהרת המשלם ובהתבסס על אסמכתאות:
רכישת טובין מוחשיים, שירותי הובלה (יבשתיים, ימיים או אויריים) המבוצעים בשלמותם בחו"ל, שירותי נמל ואחסון בחו"ל, שרותי תיירות בחו"ל, שירותים שניתנו במלואם בחו"ל ע"י נותני שירותים עצמאיים בחו"ל בתנאי שהמשלם הצהיר כי המקבל לא שהה בישראל לענין ביצוע השירותים הללו וסך התשלום בגין שירותים אלה ע"י אותו משלם אינו עולה על 250,000$, החזר מקדמה ללקוח, אגרות לרישום פטנט, בדיקת תקנים, רישום חברות וכיוצ"ב לרשויות מוסמכות בחו"ל, תשלומי חובה לרשויות שלטוניות בחו"ל, דמי מנוי לכתבי עת בחו"ל, דמי חבר לארגון בינלאומי, דמי השתתפות בתערוכה בחו"ל, הוצאות פרסום בחו"ל, דמי השתתפות במכרזים בחו"ל, שכר לימוד למוסדות חינוך בחו"ל, דמי שכירות לצרכים פרטיים, תמורה מעסקת מקרקעין בישראל כאשר קיים אישור ממנהל מס שבח על תשלום מלוא המס בישראל או פטור ממנו, רכישת זכויות סוציאליות בחו"ל, עזבונות, דמי מזונות, מתנות ותמיכות לקרובי משפחה, טיפול רפואי בחו"ל, תמורה ממכירת נייר ערך נסחר בישראל, תמורה בעד רכישת נייר ערך בחו"ל, תמורה בעד מכירת רכב פרטי בבעלות יחיד ועוד.
בנוסף יש לזכור כי, ישראל חתומה מול כ- 50 מדינות על אמנות מס. אמנות אלו - בהיותן דין ספציפי - גוברות על הדין הכללי. לפיכך, גם אם התשלום מישראל לחו"ל חייב בניכוי מס במקור לפי הדין הכללי, יש לבדוק באמנת המס הרלוונטית שמא במקרה הספציפי ישנו מקום להפחתה בניכוי המס במקור. בעיקר הדברים נכונים לגבי התשלומים: דיבידנד, ריבית, תמלוגים, ורווחי הון על מכירת נכסים.
קבלת אישור ממס הכנסה על פטור מניכוי מס במקור עשויה להתארך זמן רב וכרוכה בטרחה ביורוקרטית. לא פעם נוצרות הזדמנויות עסקיות בהן העברה מיידית של התשלום לחו"ל היא תנאי הכרחי לקיום עסקה. פניה לא מתאימה למס הכנסה, ללא ליווי מקצועי מתאים, עלולה לגרום למשלם להיחשף למלכודות מס שכלל אינו מודע להם. אמנם ניתן לפנות בבקשה להחזר סכומי כסף שהועברו למס הכנסה שלא לצורך, אולם פניה כזו עלולה לגרור בדיקות מקיפות וכניסה אל מלכודת מס שעדיף היה, בליווי מקצועי מתאים, להימנע מהן מראש.